Tuovi Ronkainen

Olen pitkän uran tehnyt opettaja ja rehtori Finnsbackasta. Suurimman osan työurastani tein Kirkkonummella, ensin biologian ja maantieteen opettajana Kirkkoharjun koulussa ja sitten kymmenen vuotta Porkkalan lukiossa. Samaan aikaan hoidin Akavan/Jukon pääluottamusmiestehtäviä 12 vuoden ajan.

Vuosina 2004-2008 olin demarivaltuutettu ja sain olla mukana monessa luottamustehtävässä, kuten yhdyskuntatekniikan lautakunnan jäsenenä, lupa- ja valvontajaoston jäsenenä ja vielä Omnian ja EVTEKin hallituksissa. Sitten läksin reissutyöhön, ensin Urjalaan ja sitten Akaaseen rehtoriksi ja lopulta vielä Albaniaan. Nyt eläkkeellä olen opiskellut tulevaisuuden tutkimusta Turun Avoimessa yliopistossa ja vähän tyrkytänkin sekä tulevaisuus- että ympäristönäkökulmaa päätöksentekoon. Työntekoa en ole ihan osannut lopettaa ja toimin edelleen erilaisissa asiantuntijaverkostoissa ja tänä lukuvuonna olen ollut luokanopettajan sijaisena Gesterbyn koulussa. Sepäs on ollutkin mielenkiintoista!

Olen kiinnostunut koko koulutuksen kentästä. Korkealaatuisen ja tasa-arvoisen opetuksen järjestäminen omassa kunnassa on luonnollisesti minulle tärkeää. Korkealaatu syntyy pätevästä ja sitoutuneesta opetushenkilökunnasta, hyvistä tiloista, modernista teknologiasta ja ennen kaikkea siitä, että jokainen lapsi ja nuori koetaan tärkeäksi. Ryhmäkokojen tulee olla maltillisia ja rahaa on oltava myös oppimisen välineisiin ja materiaaleihin.

Uskon parempaan tulevaisuuteen. Ilmastokriisi on totista totta, mutta meillä on jo ilmastokriisin selättämiseen tarvittava viisaus ja teknologia. Ne on otettava käyttöön ja jokaisen päätöksen kohdalla on punnittava sen ilmastovaikutuksia. Yksittäisen kuluttajan kohdalla tärkein asia on kohtuullisuus, ei ylettömyys vaan kohtuullisuus, ei ankeus vaan kohtuullisuus.

Kunnallinen päätöksen teko vaatii kärsivällisyyttä ja maalaisjärkeä. Aina ei voi voittaa ja saada omaa näkemystään sillä hetkellä eteenpäin. Päätökset myös tehdään yhdessä ja muita päätöksentekijöitä kunnioittaen. Nykyiset ongelmat ovat lisäksi visaisia ja viheliäisiä, ne limittyvät toisiinsa ja ovat toisistaan riippuvaisia. Päätöksen teko prosessit ovat pitkiä ja mutkittelevia. On pidettävä sitkeästi mielessä päämäärät ja pyrittävä niihin.

Vapaa-ajalla minut voi nähdä vaikkapa Ravallsin pelloilla Luka-koiran kanssa. Luka haukkuu kaikkia autoja ja junia, mutta rakastaa muita koiria ja ihmisiä. Tule juttelemaan!

Comments are closed.