Jukka Tammi

Jukka Tammi

kunnanvaltuutettu, perusturvalautakunnan puheenjohtaja, vanhusneuvoston jäsen.
jukka.tammi [at] elisanet.fi
0400-688807

TERVEYDENHUOLLON TILANNEKUVASuomen terveydenhuolto on ajautunut rahoituskriisiin, joka on ilmaisuna varsin lievä. Ellei jotain tehdä ja pian, edessä on rahoituskatastrofi ja järjestelmän täydellinen romahtaminen, kirjoittaa ylilääkäri Heikki Laine Lääkärilehden kommentissaan.

Hän toimii Mikkelin keskussairaalassa ja on Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen ja hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on irtaantunut arkitodellisuudesta ja terveydenhuollon tilannekuva on täysin hukassa.

Laineen mukaan kriisin syy on STM:n säätämät asetukset ja ohjeet, jotka ovat lisänneet terveydenhuollon kustannuksia merkittävästi samalla, kun rahoitus on laahannut jäljessä. Hänen mukaansa lääkäreiden varoituksia ei ole kuunneltu päätöksiä tehtäessä. Samaan aikaan suunnitellaan hoitotakuiden (hoitoon pääsyn) kiristämistä ja uusia hoitotakuita perusterveydenhuoltoon ja suun terveydenhuoltoon, mikä on tietysti kaunista ja kivaa. Kuitenkaan rahaa ei tällä hetkellä ole enää entistenkään takuiden kunnolla hoitamiseen, Laine kirjoittaa.

Resurssit eivät enää kerta kaikkiaan riitä täysin utopististen ja kalliiden lainsäädännöllisten velvoitteiden täyttämiseen. Talousarviot saadaan miinuksen puolelle viimeistään sillä, että jokin yskivä, sinänsä kiireettömän hoidon hoitotakuu pitää uhkasakkojen pelossa saada hoidettua kuntoon tolkuttoman kalliilla ostopalvelulla, jotta aluehallintovirastot eivät painaisi päälle.

Laineen mukaan terveydenhuoltoon tarvitaan kiireesti lisäresursseja, joita saadaan vähentämällä määräysten ja asetusten aiheuttamia "täysin turhia kustannusvelvoitteita". Hän toivoo lakien ja asetusten valmistelijoilta toteuttamiskelpoisia säädöksiä.

Onko meillä Kirkkonummella terveydenhuollon tilannekuva hukassa? Olen nyt kaksi ja puolivuotta saanut läheltä seurata tilannetta kunnassamme, ollessani perusturvalautakunnan puheenjohtajana ja valtuutettuna. Kaikki kunnassamme tarjottavat palvelut perusterveydenhuollossa ja erikoissairaa hoidossa perustuvat juuri STM:n rakentamiin asetuksiin ja lakeihin, jotka sitten eduskuntamme on hyväksynyt. Näiden ulkopuolella ei ole juuri mitään palveluista. Kun perusturvamme vastuuhenkilöt vuosittain tekevät talousarvioita seuraavalle vuodelle, niin ne perustuvat juuri näiden kaikkien lakien pohjalla oleviin palveluihin. Tähän juuri Heikki Lainekin viittaa ja sitten meillä kuitenkin vuosittain perusturvan tekemää talousarvota moititaan, koska joka vuoden loppupuolella se joutuu pyytämään lisäbudjettia rahojen riittämättömyyden vuoksi. Kyllähän kunnassamme perusturvan henkilöstön lisäykset ovat olleet myös kovan työn takana. Ja jos ei rekrytointeja ole riittävästi saatu, niin juuri niin kuin Heikki Laine toteaa, hoidetaan palveluiden saanti kuntalaisille erittäin kalliilla ostopalveluilla.

Meillä on mielestäni hoitojen hoitotakuu (hoitoon pääsy) parantunut viime vuosien aikana. Tämä on havaittavissa esim. viimeisessä kuntabarometrissä, jossa kuntalaisten mielestä juuri terveyspalvelut ovat saaneet parhaat arvosanat kaikkien palvelujen vertailussa. Mielestäni perusturvalautakunta, perusturvan viranhaltijat ja koko henkilökunta tekee erittäin hyvää työtä kuntalaisten hyvinvoinnin ja palveluiden saatavuuden eteen nyt ja tulevaisuudessa, varsinkin kun uuden hyvinvointikeskuksen rakennustyöt pääsevät maansiirtotöillä alkuun vielä tämän vuoden aikana! Lopuksi voin sanoa, että ei kunnassamme terveydenhuollon tilannekuva mitenkään pahasti hukassa ole, mutta tietenkin ainahan voidaan parantaa ja mennä eteenpäin.

Jukka Tammi
Perusturvalautakunnan puheenjohtaja
Kunnanvaltuutettu SDP

KIRKKONUMMEN DEMARIT toiminta

Kirkkonummen Demarit ry on tehnyt aktiivista kuntapolitiikkaa kuluneena vuonna. Puolueosaston toimintaa on kehitetty monella tavoin ja olemme saavuttaneet näkyvyyttä kuntalaisten parissa, niin katukuvassa kuin eri medioissa. Tätä työtä tulemme edelleen jatkamaan ajatellen jo parin vuoden kuluttua olevia kuntavaalejakin.

Kirkkonummen Demarit tekivät tälle vuodelle viisi Uudenvuoden lupausta ja näiden lupausten eteen tulemme tekemään kaikkemme, jotta ne toteutuisivat nyt vielä jäljellä olevan valtuustokauden aikana.

  1. Kolmikeskuksisen Kirkkonummen tasapuolinen kehittäminen

  2. Julkisten palveluiden turvaaminen

  3. Asukaslähtöisen kunnan rakentaminen

  4. Yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa

  5. Paikallisdemokratian mallin toteuttaminen

Olemme vuoden aikana aloittaneet eri puolella kuntaamme asukastapaamiset, joissa kuntalaiset ovat saaneet tavata edustajiamme ja kertoa ajatuksistaan, toiveistaan ja jos on ollut tarvetta, olemme myös ottaneet risujakin vastaan.

Kirkkonummen Demarit ry piti ylimääräisen jäsenkokouksen kunnantalolla sunnuntaina 15. syyskuuta tärkeimpänä asiana uudistaa hallintorakennetta. Erittäin aktiviinen , aikaansaava, idearikas ja todella pidetty puheenjohtajamme Hannele Rauhanen oli ilmoittanut olevansa estynyt jatkamaan tehtäväänsä sairautensa vuoksi. Toki hän tulee jäämään yhdistyksemme hallitustyöskentelyyn jäsenenä edelleen. Hänen tilalleen puheenjohtajaksi on valittu paluumuuttaja, joka on aikoinaan ollut vaikuttamassa kuntapolitiikkaamme valtuutettuna ja aktiivisena demarina. Hän on Tuovi Ronkainen ja demariyhteisömme toivottaa hänet lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme takaisin! Varapuheenjohtajaksi valittiin kaikkien tuntema pitkän linjan vaikuttajamme Pekka Oksanen. Myös valtuustoryhmässämme on tapahtunut hieman muutoksia. Ryhmän vetäjänä toimii nyt todella pitkään kuntapolitiikassa mukana ollut Ari Harinen ja vararyhmyrinä jatkaa Johanna Fleming. Näiden johdolla me sitten pyrimme täydellä teholla jatkamaan hyvin alkanutta työskentelyä kuntalaisten hyvinvoinnin eteen. Kun pidämme asukastapaamisia sekä olemme teltallamme torilla tai kauppojen edustalla, niin tulkaa juttelemaan kanssamme ja kertomaan toiveistamme. Olette lämpimästi tervetulleita!

Otsikkosi

.Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim.