Ajankohtaista

Viveca Lahti matkaa Kirkkonummelta SDP:n puoluekokoukseen Tampereelle

SDP:n 46. puoluekokous järjestetään Tampereella 22.-24. elokuuta. Kokousedustajia on kaikkiaan 500, joiden joukossa kirkkonummelainen Viveca Lahti.

Viveca Lahti on tutustunut ahkerasti puoluekokousmateriaaleihin kotonaan. Vaikka kokous on iso digi-loikka, löytyvät kokousasiakirjat myös perinteisesti painettuina.
Viveca Lahti on tutustunut ahkerasti puoluekokousmateriaaleihin kotonaan. Vaikka kokous on iso digi-loikka, löytyvät kokousasiakirjat myös perinteisesti painettuina.

-Vaikka olemme eläneet viime kuukaudet vaikeita aikoja, tunnelma puoluekokouksen alla on hyvä. Sanna Marin on onnistunut hyvin niin pääministerinä kuin koronankin hoidossa. SDP:n kannatusluvut ovat korkealla, ja ilmapiiri kokouksen alla on hyvä. Ihan positiivisella mielellä lähden Tampere-talolle puoluekokoukseen, pohtii Lahti Finnsbackan kodissaan.

Lahti on kokouksessa Kyrkslätt Svenska Socialdemokrater -yhdistyksen edustajana. Ruotsinkielisiä demareita puoluekokouksessa on 18 kaikkiaan 500 edustajan joukossa. Kokous oli alun perin aikataulutettu kesäkuuhun, mutta koronaepidemia muutti aikatauluja.

Korona on karsinut kokouksesta mm. perinteiset kutsuvieraat ja kokouksen seuraajat. Viruksen torjuntaan on kokouspaikalla panostettu mm. siten, että kokousedustajat on jaettu kahteen eri saliin.

Kokenut edustaja

Viveca Lahti on kokenut puoluekokouskonkari. Hän laskeskelee, että on nyt kokouksessa kahdeksatta kertaa. Hän on ollut mukana erilaisissa rooleissa. Aiemmin Lahti on työskennellyt mm. kokouksen sihteeristössä.

-Ne olivat tiukkoja kokouksia. Kokoukset venyivät myöhäiseen yöhön. Unta ehti ottaa vain 2-3 tuntia yössä.

Tiukkaa kokousta Lahti odottaa tälläkin kertaa. Hän on kokouksen julkilausumavaliokunnan jäsen.

-Kokoustunnelmia pitää kuunnella herkällä korvalla, jotta kokouksen ydinasiat saadaan koottua julkilausumaan.

Parempi huominen

Lahti on jo kokoontunut 6-7 kertaa Finlands svenska socialdemokraattien muiden kokousedustajien kanssa pohtimaan kokouksen asiakirjoja ja henkilövalintoja. Tiedossa ennen kokousta on vielä mm. etäkokous varapuheenjohtajaehdokkaiden sekä puheenjohtajaksi ehdolla olevan Sanna Marinin kanssa.

-Puoluekokous on valtava digi-loikka. Kaikki kokousmateriaali on netissä.

Kokouksen asialistalla ovat mm. SDP:n poliittinen ohjelma, periaateohjelma, säännöt, kaikkiaan 246 aloitetta sekä tietysti henkilövalinnat.

-Aloitteita on aivan laidasta laitaan kaikilta elämän aloilta.

Lahti nostaa asialistalta esiin Ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen -asiakirjan. -Siellä on lause "politiikkaa tehdään, että huomenna olisi paremmin kuin tänään." Siinä kiteytyy mielestäni kaiken a ja o; parempi maailma. Se on lyhyt ja ytimekäs sosialidemokraattisen politiikan määritelmä.

Ei sentään kaikkea diginä

Vaikka asiakysymykset ovatkin tärkeitä, huomio puoluekokouksissa kiinnittyy useimmiten kuitenkin henkilövalintoihin. Sosialidemokraattisen puolueen johtoon nousee kotikaupungissaan Tampereella nykyinen ensimmäisen varapuheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

-Olin puoluevaltuustossa valitsemassa Marinia pääministeriehdokkaaksi. Näyttää selvältä, että hän ei ole saamassa vastaehdokkaita puheenjohtajavaaliin.

SDP:n puoluekokous onkin mediassa jäämässä pari viikkoa myöhemmin pidettävän keskustan puoluekokouksen varjoon. Keskustassa kun käydään repivää puheenjohtajataistelua. -Uskon, että Saarikko vetää pidemmän korren, arvioi Viveca Lahti naapuripuolueen tilannetta.

Henkilövalinnat ovat puoluekokouksen ohjelmassa sunnuntaina aamusta. Niitä edeltää perinteisesti pitkä junttayö. Ihan kaikkea ei sentään hoideta edelleenkään diginä.

Viveca Lahti kannattaa Antton Rönnholmin jatkokautta puoluesihteerinä. -Varapuheenjohtajaehdokkaita onkin sitten useampia, ja sähköposteja sinkoilee sieltä ja täältä, hymähtää Lahti.

TEKSTI JA KUVA Mikko Karlsson

Kannanottoja ja tietoa

UUDELLEMAALLE USEAMPI ITSEHALLINTOALUE
14.12.2019

Edellinen hallituksemme maassamme yritti saada aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut aikaiseksi ratkaisulla, jossa maamme jaettaisiin 18 maakuntaan, jotka ottaisivat järjestämisvastuun. Tässä mallissa oli ehdottomana ratkaisuna mukana se, että Uusimaa olisi yksi noista 18 maakunnasta. Tätä mallia ihmeteltiin kovasti, mutta silloiset vastuuministerit pääministeri Sipilän johdolla pitivät kiinni tästä mallista. Sehän olisi tarkoittanut sitä, että koko Uusimaalle perustettava maakuntahallinto olisi ollut järjestämisvastuussa lähes 2 miljoonan ihmisen sosiaali- ja terveyspalveluista. Kun viime kevään eduskuntavaalien jälkeinen äänestystulos oli muutoshakuinen ja SDP sai tällöin mahdollisuuden lähteä viemään valtakunnassa muutoksia aikaan, niin tuli esille myös tämä Uudenmaan järjettömän suuri SOTE-alue.
Kirkkonummen Demariyhteisö oli erittäin huolissaan vielä viime talvenakin, että miten siinä tapauksessa SOTE-palveluiden kunnassamme kävisi, jos silloisen hallituksen ajatukset olisivat voineet mennä läpi eduskunnassa. Siinä suuressa Uudenmaan maakunnassa olisivat demokraattiset vaikutusmahdollisuudet ja läheisyysperiaate vähentyneet merkittävästi. No, kaikeksi onneksi tuo kaikki kaatui sitten omaan mahdottomuuteensa, niin kuin koko hallituskin loppumetreillä.
Tämän muutoshakuisuuden mukaisesti lähti ajatus liikkeelle, että Uusimaa jaettaisiin useampaan itsehallintoalueeseen, mikä ajatus edelliselle hallitukselle oli täysin mahdoton.
Näin Uudenmaan sosiaalidemokraatit, me Kirkkonummella siinä mukana, ovat nyt kannattamassa ratkaisua, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään viidellä itsehallintoalueella. Kuntamme kuuluisi Länsi-Uudenmaan alueeseen, joka käsittäisi Espoon, Kauniaisen ja kaikki niiden länsipuolella olevat kahdeksan kuntaa. Näin hoidettaisiin sosiaali- ja perusterveydenhoito alueella ja Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin HUS:in toiminnan ja aseman tilanne tulisi säilyttää ennallaan mahdollistaen myös sen toiminnan laajenemisen alueella tarvittaessa.
Me uskomme Kirkkonummen demariyhteisössä, että tämä ratkaisu takaisi hyvät palvelut tulevaisuudessa kuntamme asukkaille ja kannatamme sitä.

Kirkkonummen demarit ry

Yhteydenotot

Viesti Kirkkonummen demareille. 


Kirkkonummen demareiden kannanotto budjettiin

Toisen asteen maksuton koulutus kuuluu kaikille

3.10.2018

Kirkkonummen demarit hyväksyi viime sunnuntaina pitämässään syyskokouksessa uuden toimintaohjelman, jonka tavoitteena on vähentää ja ehkäistä eriarvoisuutta Kirkkonummella. Eriarvoistumiskehitys kunnassamme on ollut erityisesti viime vuosikymmenen aikana merkittävää, ja Kirkkonummesta on nopeasti kasvanut yksi Suomen eriarvoistuneimmista kunnista.

Erityisesti monien lapsiperheiden asema Kirkkonummella on heikentynyt merkittävästi, mikä on vähentänyt monien nuorien mahdollisuuksia osallistua toisen asteen koulutukseen. Opetushallituksen mukaan noin 35 prosenttia toisen asteen lukio ja ammattikouluopiskelijoista tulee perheistä, joilla on taloudellisia vaikeuksia. Erityisesti lukiokoulutuksen kohdalla ylioppilastutkinnon hinnaksi voi tulla oppimateriaalien kautta useita tuhansia euroja, kun opiskelijat joutuvat hankkimaan usein uusia kurssikirjoja ja muita opiskelutarvikkeita.

Monelle vähävaraiselle ja keskiluokkaiselle perheelle lapsen lähettäminen toisen asteen koulutukseen voi olla merkittävä menoerä, ja se estää heitä kouluttamasta lastaan hänelle parhaiten sopivalla tavalla. Tämä ei yksinkertaisesti ole suomalaisessa tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa hyväksyttävää.

Me Kirkkonummen demarit aiomme esittää seuraavassa Kirkkonummen kunnanvaltuuston kokouksessa aloitteen, joka tekisi toisen asteen koulutuksesta aidosti maksuttoman kaikille opiskelijoille. Samaan aikaan haluamme myös muistaa kirkkonummelaisia opiskelijoita, jotka opiskelivat muiden kuntien ja kaupunkien alueella. Aloitteessamme kehotamme virkamiehiä tutkimaan mahdollisuuksia, joissa myös ulkopaikkakunnilla opiskelevien oppimista voitaisiin tukea.

Korkeasti koulutettu nuoriso on tulevaisuuden Suomen selkäranka ja samalla sijoitus, joka maksaa itsensä tuhatkertaisesti takaisin. Nykyinen järjestelmä rankaisee toisen asteen opiskelijaa sen sijaan, että kannustaisi häntä. Me Kirkkonummen demarit olemme sitoutuneet tämän ongelman ratkaisemiseen. Entä sinä?

Kirkkonummen demarit ry