Uudellemaalle useampi itsehallintoalue

Edellinen hallituksemme maassamme yritti saada aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut aikaiseksi ratkaisulla, jossa maamme jaettaisiin 18 maakuntaan, jotka ottaisivat järjestämisvastuun. Tässä mallissa oli ehdottomana ratkaisuna mukana se, että Uusimaa olisi yksi noista 18 maakunnasta. Tätä mallia ihmeteltiin kovasti, mutta silloiset vastuuministerit pääministeri Sipilän johdolla pitivät kiinni tästä mallista. Sehän olisi tarkoittanut sitä, että koko Uusimaalle perustettava maakuntahallinto olisi ollut järjestämisvastuussa lähes 2 miljoonan ihmisen sosiaali- ja terveyspalveluista. Kun viime kevään eduskuntavaalien jälkeinen äänestystulos oli muutoshakuinen ja SDP sai tällöin mahdollisuuden lähteä viemään valtakunnassa muutoksia aikaan, niin tuli esille myös tämä Uudenmaan järjettömän suuri SOTE-alue.

Kirkkonummen Demariyhteisö oli erittäin huolissaan vielä viime talvenakin, että miten siinä tapauksessa SOTE-palveluiden kunnassamme kävisi, jos silloisen hallituksen ajatukset olisivat voineet mennä läpi eduskunnassa. Siinä suuressa Uudenmaan maakunnassa olisivat demokraattiset vaikutusmahdollisuudet ja läheisyysperiaate vähentyneet merkittävästi. No, kaikeksi onneksi tuo kaikki kaatui sitten omaan mahdottomuuteensa, niin kuin koko hallituskin loppumetreillä.

Tämän muutoshakuisuuden mukaisesti lähti ajatus liikkeelle, että Uusimaa jaettaisiin useampaan itsehallintoalueeseen, mikä ajatus edelliselle hallitukselle oli täysin mahdoton.
Näin Uudenmaan sosiaalidemokraatit, me Kirkkonummella siinä mukana, ovat nyt kannattamassa ratkaisua, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään viidellä itsehallintoalueella. Kuntamme kuuluisi Länsi-Uudenmaan alueeseen, joka käsittäisi Espoon, Kauniaisen ja kaikki niiden länsipuolella olevat kahdeksan kuntaa. Näin hoidettaisiin sosiaali- ja perusterveydenhoito alueella ja Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin HUS:in toiminnan ja aseman tilanne tulisi säilyttää ennallaan mahdollistaen myös sen toiminnan laajenemisen alueella tarvittaessa.

Me uskomme Kirkkonummen demariyhteisössä, että tämä ratkaisu takaisi hyvät palvelut tulevaisuudessa kuntamme asukkaille ja kannatamme sitä.

Kirkkonummen demarit ry

Comments are closed.